In 2022 overleden 73 inwoners van Nederland (7 minder dan in 2021) aan verdrinking. Worden fatale-verdrinkingen door vervoersongevallen en zelfmoord bij de accidentele verdrinkingen opgeteld, dan ging het vorig jaar om 221 fatale-verdrinkingen van Nederlanders in Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op basis van de verdrinkingscijfers. Volgens de CBS-cijfers kwamen in 2022 ook nog eens 32 niet-inwoners om het leven door accidentele verdrinking. Dit brengt het getal op 253 fatale-verdrinkingen in Nederland.
Foto: Blake Cheek
Volgens de CBS-cijfers kwamen in 2022 nog eens 32 niet-inwoners om het leven door accidentele verdrinking. In de afgelopen tien jaar waren dat er in totaal 240. Daarnaast waren er 95 verdrinkingen door zelfdoding en 56 waren het gevolg van een vervoersongeval. Ruim de helft van de verdronken niet-inwoners kwam uit Duitsland of Polen.
Blijvende aandacht voor verdrinking is noodzakelijk. Dit jaar sluit het internationale thema van World Drowning Prevention Day, Doe 1 ding om verdrinking te voorkomen, naadloos aan bij de campagne Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water. Die richt zich op verbetering van het risicobewustzijn van recreanten in, op en langs het water, zodat zij hun gedrag aanpassen en problemen worden voorkomen. De campagne wil mensen aanmoedigen om de omstandigheden te controleren, voordat ze het water in gaan, en na te gaan wie er mogelijk op hen kan letten. Daarnaast worden tips gegeven over wat te doen in noodsituaties en hoe te handelen wanneer men getuige is van iemand die in problemen verkeert.
De campagne Wie checkt jou? is tot stand gekomen vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid, opgesteld en gecoördineerd door de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), in samenwerking met onder andere: Reddingsbrigade Nederland, het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ), de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Rijkswaterstaat, de gemeente Den Haag, Leisurelands en EuroParcs. Deze partners vragen gezamenlijk aandacht voor de risico's van zwemmen in open water. Wie checkt jou? maakt deel uit van een meerjarig initiatief om het bewustzijn met betrekking tot het risico op verdrinking te vergroten. Alle informatie over de campagne staat op Veiliginenuithetwater.nl.
Klik hier voor het persbericht van de gezamenlijke partners.
De nieuwsbrief van het NIVZ verschijnt maximaal vier keer per jaar (eens per kwartaal).
Het NIVZ wil hét toonaangevende instituut zijn voor risico-inventarisatie, advies- en keuringen bij zwemlocaties in Nederland. Het NIVZ bevordert, ontwikkelt en borgt kennis en maatregelen over de fysieke veiligheid rondom zwemlocaties in Nederland. Onze strategie en doelstellingen hebben wij gevat in een aantal thema’s welke in dit document verder staan uitgewerkt.
Download >> NIVZ Meerjarenbeleidsplan 2020-2025 (.PDF 543 Kb)
Het meerjarenbeleidsplan wordt ondersteunt door het NIVZ-bedrijfsplan. In dit basisdocument wordt het NIVZ beschreven aan de hand van een SWOT-analyse en het Business Model Canvas (BMC). Het bedrijfsplan gaat in op de infrastructuur van het NIVZ, het aanbod, de klanten en de financiële uitvoerbaarheid.
Download >> NIVZ Businessplan 2021-2025 (.PDF 553 Kb)