Lees hier berichten van en over het NIVZ of haar mederwerkers. Ook plaatsen we relevante berichten over het thema zwemveiligheid en verdrinking en berichten over het NIVZ in de media.
Strandwachten van de Helvoetse Reddingsbrigade (HRB) moeten vaker prominent toezicht houden langs de waterlijn en minder gebruikmaken van de vaste reddingspost aan het Quackstrand. Dat heeft alles te maken met een nieuwe werkwijze voor de HRB die deze zomer wordt uitgeprobeerd bij een pilot.
Mocht de sinds vrijdag vermiste Samuël Boujadi (22) uit Bunschoten, zoals wordt aangenomen, inderdaad hebben geprobeerd het Italiaanse meer van Bracciano over te zwemmen, dan nam hij een groot risico en lijkt de kans dat hij nog levend wordt gevonden vrijwel nihil.
In 2020 verdronken er 137 mensen in Nederland, 107 inwoners en nog eens 30 niet-inwoners. Gemiddeld over de afgelopen twintig jaar verdronken jaarlijks 87 inwoners van Nederland. 2020 zit dus ver boven het gemiddelde, tijd voor actie!
In september 2021 heeft het NIVZ op verzoek een advies gegeven aan de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV). Eén en ander naar aanleiding van een ernstig ongeval tussen een speedboot en een rubberbootje nabij de trailerhelling in Zoutelande.
In 2021 verdronken 80 inwoners van Nederland. Worden verdrinkingen bij vervoersongevallen, zelfdodingen door verdrinking en overige verdrinkingen bij de accidentele verdrinkingen opgeteld, dan ging het vorig jaar om 210 verdrinkingen van inwoners van Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op basis van de verdrinkingscijfers.
Noord-Holland bereidt zich voor op een nieuwe hittegolf. En bij warmte springen we het liefst zo snel mogelijk het water in. Toch is dat niet altijd verstandig. Volgens Marc van der Jagt van de reddingsbrigade zijn we ons onvoldoende bewust van de gevaren van het binnenwater.
Zwemmen in open water is populair, ook op plekken waar dat onveilig is. Na jaren van gedogen gaan overheden ‘wildzwemmen’ indammen. Overheden willen zwemmen in open water strenger reguleren.
Directeur Bernard Korte legt uit in het jeugdjournaal van 12 augustus 2022 hoe gevaarlijk het kan zijn om te zwemmen waar het eigenlijk niet mag. Bernard doet hierbij een oproep aan lokale en provinciale overheid om dit probleem samen met het NIVZ aan te pakken.
In de zomer van 2022 verdronken er 22 zwemmers, waarvan twee-derde in binnenwateren als recreatieplas, rivier, gracht of kanaal. Dat blijkt uit een analyse van berichten in de media door het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ).
Jaarlijks verdrinken er in ons land 80 tot 100 Nederlanders. Dit betreft de zogenoemde accidentele verdrinkingen: verdrinkingsdoden als gevolg van een ongeluk door waterrecreatie, zwemmen, watersporten en dergelijke. Dit getal is al vanaf de jaren ’90 hetzelfde. Zie onderstaand overzicht (bron: CBS).
Op 5 november is in Noordwijk de Code Lifeguarding onderschreven door 31 lifeguardorganisaties. Daaronder Reddingsbrigade Nederland en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De kern bestaat uit twintig werkprincipes die het toezicht en de hulpverlening langs de hele Nederlandse kust betreffen. Deze werkprincipes gelden voortaan als een minimale kwaliteitsstandaard van de Waddeneilanden tot aan de grens met België.
Op dinsdag 2 mei is totaal onverwachts onze collega Folkert Hoogslag in zijn slaap overleden.
Folkert Hoogslag is een van de grondleggers van het riskassessment bij zwemlocaties in Nederland.
In 2022 overleden 73 inwoners van Nederland (7 minder dan in 2021) aan verdrinking. Worden fatale-verdrinkingen door vervoersongevallen en zelfmoord bij de accidentele verdrinkingen opgeteld, dan ging het vorig jaar om 221 fatale-verdrinkingen van Nederlanders in Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op basis van de verdrinkingscijfers. Volgens de CBS-cijfers kwamen in 2022 ook nog eens 32 niet-inwoners om het leven door accidentele verdrinking. Dit brengt het getal op 253 fatale-verdrinkingen in Nederland.
De nieuwsbrief van het NIVZ verschijnt maximaal vier keer per jaar (eens per kwartaal).
Het NIVZ wil hét toonaangevende instituut zijn voor risico-inventarisatie, advies- en keuringen bij zwemlocaties in Nederland. Het NIVZ bevordert, ontwikkelt en borgt kennis en maatregelen over de fysieke veiligheid rondom zwemlocaties in Nederland. Onze strategie en doelstellingen hebben wij gevat in een aantal thema’s welke in dit document verder staan uitgewerkt.
Download >> NIVZ Meerjarenbeleidsplan 2020-2025 (.PDF 543 Kb)
Het meerjarenbeleidsplan wordt ondersteunt door het NIVZ-bedrijfsplan. In dit basisdocument wordt het NIVZ beschreven aan de hand van een SWOT-analyse en het Business Model Canvas (BMC). Het bedrijfsplan gaat in op de infrastructuur van het NIVZ, het aanbod, de klanten en de financiële uitvoerbaarheid.
Download >> NIVZ Businessplan 2021-2025 (.PDF 553 Kb)